Básnik M.Hatala a výtvarník Ľ.Guman predstavia svoje diela v Prahe

08.11.2011 Prešov

Prešov 8. novembra (TASR) – Výtvarník a ilustrátor Ľubo Guman spolu s básnikom a prekladateľom Mariánom Hatalom tento týždeň predstavia svoje diela v Slovenskom inštitúte v Prahe. Literárno-výtvarný večer s názvom Keď sú kresby jedna báseň, ktorý má ambíciu ponúknuť divákovi množstvo originálnych spojení výtvarného a slovesného umenia, sa začína vo štvrtok 10. novembra o 18. hodine
Oboch umelcov pozvali do Prahy na autorské čítanie, kde bude Hatala prezentovať svoju poéziu a aforizmy. Okrem toho umelci predstavia spoločnú knižku Kratochvíle, v ktorej sa nachádzajú krátke rozprávky pre väčšie deti a menších dospelých.
Guman uviedol, že ich cieľom je pripraviť pre milovníkov poézie i výtvarného umenia príjemný večer, počas ktorého bude v otvorenom priestore vznikať plastická kniha. Tú budú priamo pred očami divákov tvoriť obaja autori.
\"Budem dopĺňať čítanie jeho poézie s minimálnou štafážou nejakých rekvizít. My dvaja budeme vlastne hlavnými tvorcami toho všetkého, kde budú pri čítačkách vznikať na podnet samozrejme toho slova nové výtvarné dielka,\" povedal pre TASR Guman.
Básnik Marián Hatala sa narodil v roku 1958 v Holiči. Prešiel niekoľkými zamestnaniami. Bol knihovníkom, neskôr vyučoval nemčinu, v súčasnosti je umelcom na voľnej nohe. Do oblasti jeho tvorby patrí predovšetkým poézia, literatúra pre deti a mládež, publicistika a preklady. Je autorom piatich básnických zbierok, v oblasti prekladov je dominantná súčasná nemecká a rakúska poézia.
Ľubomír Guman sa narodil v Prešove v roku 1964. V súčasnosti pôsobí ako riaditeľ Základnej umeleckej školy v Prešove. Venuje sa kresbe, maľbe, grafike, ilustrácii a reklamnej grafike. Mal viac ako 40 samostatných výstav na Slovensku a v zahraničí. Jeho práce si mohli prezrieť návštevníci galérií napríklad v Brne, Prahe, Varšave, Viedni či Berlíne, okrem toho vystavoval vo Francúzsku, Belgicku a Taliansku.
 

Vyberte región